Już od siedmiu lat, 8 listopada obchodzimy finał akcji „Śniadanie Daje Moc” wspólnie ze szkołami z całej Polski. To dzień obchodzony w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Akcja przeznaczona była dla uczniów klas I-III szkoły podstawowej. Uczniowie w ciągu minionego miesiąca poznawali zasady zdrowego odżywiania. Dowiedzieli się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Etapem finalnym było przygotowanie przez uczniów zdrowej i jednocześniej zabawanej kanapki na śniadanie. Nad realizacją i bezpieczeństwem czuwały wychowawczynie.
Zależało nam, aby wspólnie przygotowany i spożyty posiłek połączyć z przypomnieniem przede wszystkim ważnej roli śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów.
Punktem kulimnacyjnym akcji był wybór najweselszej i najzdrowszej kanapki. Okazało się, że wszyscy niesamowicie się postarali i włożyli w swoje dzieła kulinarne mnóstwo serca, więc nagrody nleżały się każdemu uczniowi! Upominkami były ekologiczne marchewki, które dzień wcześniej otrzymaliśmy w gospodarstwie ekologicznym "U pana Sowa". Dodatkowo, na deser dzieci zjadły ze smakiem ekologiczne maliny oraz niespotykane "myszki" otrzymane również od pani Bożeny.
Po takiej uczcie wszyscy pełni enegrii i werwy wrócili do klas na zajęcia lekcyjne.
{gallery}dorotam/22.23/sniadanie22{/gallery}