17 października dzieci z oddziału przedszkolnego wybrały się na spacer do ekologicznego gospodarstwa, które prowadzą Państwo Bożena i Sławomir Fiutka.
Celem wizyty przedszkolaków było poszerzenie wiedzy na temat produktów ekologicznych oraz poznanie nowych rodzajów warzyw i owoców.
Pani Bożenka czekała na dzieci ze słodkim poczęstunkiem- ekologicznymi malinami i bardzo bogatą w witaminę A, C i witaminy z grupy B- żurawiną. Przedszkolaki rozwiązywały trudne zagadki dotyczące rzadkich rodzajów warzyw, takich jak: czarna rzepa, brukiew, len, brukselka, kalarepa czy pszenica orkisz. Dzieci były też w wielkim magazynie, gdzie mogły zobaczyć w jaki sposób przechowuje się warzywa korzeniowe.
Dziękując pięknie Pani Bożence za poświęcony czas, dzieci obiecały, że będą jeść więcej warzyw.
Z uśmiechem i zdrowymi prezentami od gospodyni wróciliśmy do przedszkola.
Następnego dnia pyszne marchewki, ziemniaki i pietruszki zamieniły się w sałatkę jarzynową. Przedszkolaki przygotowały również nakrycia dla swoich rodziców i zaprosili na degustację swoich pyszności.
Autor tekstu: Edyta Sowisz-Stolarek